Bijbehorende producten

Alternatieve producten

×

Titel

Text

Helaas niets gevonden

ONZE SERVICES:  ✔️  Pasfoto's  ✔️  Printservice  ✔️  Fotostudio  ✔️  Fotocursus  ✔️  Occasions

Filters

Wat is een bescherm- of UV- filter en waar kan ik die voor gebruiken?

Eén van de mogelijkheden om je lens extra te beschermen is gebruik maken van een beschermfilter of UV-filter. Een dergelijk filter is goed betaalbaar en heeft zo goed als geen invloed op de kwaliteit van je foto. Uiteraard is het wel van belang dat je een hoogwaardig filter kiest met kwalitatief hoogwaardig glas en goede coating om te voorkomen dat je alsnog last krijgt van vertekening of reflecties.

Zoals gezegd hebben beide filters weinig tot geen invloed op je foto. Toch is er een verschil tussen een bescherm- of UV-filter. Een beschermfilter heeft namelijk als enige doel je lens te beschermen, en laat het licht zo veel mogelijk onaangepast door.

Een UV-filter werkt anders. Dat is namelijk gemaakt om UV-licht te reduceren. Je ziet UV-licht niet, maar kan wel invloed hebben op je foto. In de tijd dat we nog allemaal op film fotografeerden was een UV-filter van grotere meerwaarde, zeker bij het fotograferen op grotere hoogte zoals hoog in de bergen. Film is namelijk erg gevoelig voor UV-licht waardoor je een blauwige waas over je foto’s krijgt.

Voor een digitale camera is dat effect veel beperkter omdat de sensor van een digitale camera veel minder gevoelig is voor UV-licht. In bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er veel UV-licht is zoals in een berglandschap en/of op een heldere dag, kan een UV-filter toch een verschil maken, maar dat zal veel minder zichtbaar zijn dan bij film.

Wat is een polarisatiefilter en waar kan ik die voor gebruiken?

Een polarisatiefilter is een filter voor op je objectief en zorgt voor het verhogen van de kleurverzadiging en het reduceert reflecties in waterpartijen, metalen oppervlakken en glas. Objecten achter deze oppervlakken zijn beter zichtbaar, het contrast wordt verhoogd en het is een effect wat niet met programma’s zoals Photoshop kan worden bereikt.

Wat is een grijsfilter of ND filter en waar kan ik die voor gebruiken?

Een grijsfilter kan worden gebruikt om creatieve effecten te bereiken zoals het vloeiend weergeven van stromend water. Het filter wordt vooral gebruikt om bij de huidige digitale camera's langere sluitertijden te kunnen bereiken. Een grijsfilter wordt ook wel een ND filter (Neutral Density) genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende grijsdichtheden variërend van +1 stop tot +10 stops.

Neem hieronder een kijkje in ons assortiment.

25-Camera toeb / 30-Filter

Sluit filter

Filter

Oeps, out of focus!

We hebben 'm niet helemaal scherp, want we konden niet vinden wat je zocht.

Probeer anders hieronder op het merk te klikken en verder te zoeken. Of klik hier om terug te gaan naar onze homepage.

Maar je mag ons natuurlijk ook altijd bellen of appen (06-43101540) als je een vraag hebt of je wilt laten adviseren.

0 artikelen uit 0